Program

Program konferencji:

15 czerwca 2023 (czwartek)

Table Header
9.00
Rejestracja uczestników
9.30
Otwarcie Konferencji
Artur Hugo Świergiel, Dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa (IBPRS-PIB)
Stanisław Ptasznik IBPRS-PIB, ZTMiT, Warszawa
9.40
Rys historyczny - fakty, wspomnienia. Konferencje tłuszczowe na przestrzeni lat 1994 – 2023
Stanisław Ptasznik, IBPRS-PIB, ZTMiT, Warszawa
10.10
Zastosowanie olejów jadalnych w profilaktyce otyłości i chorób nowotworowych
Tomasz Gola Lekarz medycyny
10.30
Pokochaj olej rzepakowy – jest za co!
Adam Stępień Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, Warszawa
10.50
Olej rzepakowy w żywności
Sylwia Onacik-Gür IBPRS-PIB, ZTMiT, Warszawa
11.10
Jakość i bezpieczeństwo olejów rzepakowych dostępnych na polskim rynku
Karol Łysiak, Małgorzata Wroniak SGGW w Warszawie
11.30
Przerwa kawowa + sesja posterowa
12.00
Zastosowanie standardowych metod do rafinacji oleju kukurydzianego pofermentacyjnego
Justyna Susik IBPRS-PIB, Komagra Sp.z o.o.
12.20
Skuteczność procesu bielenia niszowych olejów na przykładzie oleju z konopi siewnej
Wojciech Golimowski (1) , Mirosława Teleszko (2), Damian Marcinkowski (1), Ewa Biazik (1), Ewelina Książek (1), Kamil Czwartkowski (1), Marta Bochniak, Dominik Kmiecik (3), Adam Zając (4), W. Andrew Berger (5) 1,2,4 - Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu 3 - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu 5 - University of Scranton, USA
12.40
Obserwacja ciśnieniowo indukowanych przemian fazowych w wybranych olejach metodami optycznymi
Rostocki Aleksander (1), Pawlicki L. (1), Ptasznik Stanisław (2) 1 - Politechnika Warszawska, Wydział Fizyki; 2 - IBPRS-PIB Warszawa
13.00
Zastosowanie fal ultradźwiękowych do badania właściwości produktów spożywczych
Piotr Kiełczyński (1), Andrzej Balcerzak (1), Krzysztof Wieja (1), Stanisław Ptasznik (2) 1 - IPPT PAN; 2 - IBPRS-PIB
13.20
Oliwy Extra Virgin z Andaluzji. Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek?
Marcin Siemdaj (1), Adrian Stojewski (2) 1 - Dyrektor Biura Extenda Andaluzja Eksport i Inwestycje Zagraniczne w Polsce; 2 - Hiszpańskie Smaki, Chef kuchni specjalizujący się w gastronomii regionów Hiszpanii
13.50
Dyskusja
14.00
Obiad
14.40
GEA Westfalia Separator – krótki przegląd historii, maszyn i procesów
Zbigniew Wangin GEA Westfalia Separator
15.00
Smażenie jako zdrowa metoda obróbki termicznej. Czy to jest możliwe?
Dominik Kmiecik (1), Monika Fedko (2), Damla Selvan (1) 1 - UP w Poznaniu; 2 - SGGW w Warszawie
15.20
Zastosowanie oleju rzepakowego jako fazy olejowej w emulsji typu olej-woda w celu otrzymania trójwarstwowych opakowań naturalnych dla szybko psującej się żywności
Mirosław Kasprzak (1), Ewelina Jamróz (2), Nikola Nowak (1), Wiktoria Grzebieniarz (1), Joanna Tkaczewska (2) 1 - Uniwersytet Rolniczy w Krakowie 2 - Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
15.40
Zastosowanie spektroskopii i nieliniowych obliczeń matematycznych w celu udoskonalenia pomiaru zawartości fosforu w czasie rzeczywistym
Piotr Latowski Keit Spectrometers
16.00
Dyskusja
16.15 - 18.15
Spacer po rezerwacie Stawy Raszyńskie
19.00
Uroczysta Kolacja

16 czerwca (piątek)

Table Header
9.30
Warsztaty z oceny sensorycznej oliwy z oliwek
„Najlepsze oliwy Extra Virgin z Andaluzji – degustacja komentowana”
Marcin Siemdaj, Adrian Stojewski
11.00
Przerwa kawowa + sesja posterowa
11.30
Warsztaty z oceny sensorycznej olejów rzepakowych
12.00
Podsumowanie konferencji i wyróżnienia
13.00
Obiad

Program
naukowy:

wykłady, referaty,
prezentacja posterów,
warsztaty naukowe.
Podsumowanie

KONFERENCJA JEST SFINANSOWANA Z FUNDUSZU PROMOCJI ROŚLIN OLEISTYCH

Zostańmy w kontakcie

Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych

Napisz do nas